Ajutor
Hoinărește pe monitor! Descoperă Ciucul prin panorame sferice, din fața calculatorului. Alege o tură tematică sau o locație preferată, uită-te “de jur împrejur”, și simte-te bine la noi.
Gustă atmosfera Ciucului! Meniul Atmosfere ciucane este o colecție comunitară, găsești pe de o parte vederi de odinioară, imagini actuale și delicii culinare locale, pe de altă parte și Tu ai posibilitatea să îmbogățești colecția.
Încarcă conținuturi în galeria Atmosfere Ciucane! Ajută-ne şi Tu, ca vizitatorii să prindă gustul acestor meleaguri: încarcă fotografii, vederi despre Ciucul vechi, imagini cu tema Aşa trăim noi / Imagini din viaţa Ciucului, împarte reţeta și fotografia mâncării tale preferate din zonă.
Hoinărește pe hartă!Afișează toate locațiile / panoramele sferice pe hartă, sortează-le pe ture tematice, află mai multe despre diferitele locații, alege panoramă sferică.
Care sunt programele necesare/ recomandate pentru navigarea pe site?

Pentru vizualizarea site-ului nostru web recomandăm browser-ele Mozilla Firefox sau Google Chrome, dar orice alt tip de browser este potrivit. Pentru vizualizarea panoramelor sferice este necesar plugin-ul Adobe Flashplayer. În cazul, în care la deschiderea unei panorame sferice apare un mesaj de eroare, trebuie să instalați Adobe Flashplayer, program care poate fi descărcat de aici: http://get.adobe.com/flashplayer.

Ce este o panoramă ?

O imagine cu un unghi larg de vedere, şi cu o perspectivă deschisă, un fel de colaj, realizată prin montajul a mai multor fotografii realizate prin mişcarea aparatului de fotografiat pe plan horizontal în jurul unui punct fix. Cuvântul în sine este de origine greacă: pan = tot, Horama = priveliște. Panorama = vede tot.

Ce este o panoramă sferică sau o panoramă de 360 de grade?

Totalitatea unor fotografii realizate prin rotirea aparatului de fotografiat în toate direcţiile (atât în horizontală cât şi în verticală) în jurul unui punct fix. Panorama sferică realizată prin montajul fotografiilor oferă o experienţă vizuală unică, avem senzaţia, că ne aflăm în centrul unei sfere, a cărei interior este acoperit în totalitate cu fotografiile realizate. Când ne uităm la o panoramă sferică, ne simţim, de parcă ne-am afla la faţa locului, ne putem uita de jur împrejur, în toate directiile, urmărind peisajul fotografiat. Panorama sferică este o imagine interactivă, care poate fi rotită cu ajutorul mouse-ului, având astfel posibilitatea să ne uităm în stânga sau în dreapta, în sus sau în jos, şi putem să mărim detaliile care ne interesează.

Cum "funcţionează" o panoramă sferică?

 • Rotire: prin apăsarea butonului stâng al mouse-ului + mişcarea mouse-ului, cu ajutorul butoanelor cu săgeti de pe tastatură, sau prin butoanele de comandă aflate în cadrul panoramei:
  help
 • Mărire/ Micşorare - Zoom in/out: roata de pe mouse sau Ctrl/ Shift ori butoanele +/-
 • Mod ecran complet:
  help
 • Panou informativ: informaţiile despre conţinutul panoramei apar pe panoul din partea stângă al ecranului. Panoul poate fi ascuns sau afişat prin apăsarea săgeţii aflate în partea dreaptă al panoului informativ. Conţinutul panoului poate fi derulat în jos/sus prin apăsarea săgeţilor aflate pe banda de derulare din partea dreaptă a imaginii, sau prin apăsarea butonului stâng al mouse-ului şi mişcarea mouse-ului.
 • Panou de control: se află în partea de jos al ecranului şi conţine pe de o parte imagini despre fiecare obiect al turului virtual, pe de altă parte butoanele de control.
 • Ascunderea/afişarea panoului de control:
  help
 • Utilizarea imaginilor de previzualizare
  • Schimbarea panoramei, locaţiei: prin apăsarea imaginii asociate obiectivului
  • Derularea în stânga/dreapta a imaginilor de preview: prin apăsarea butonului stâng şi mişcarea mouse-ului în stânga/dreapta
  • Ascunderea/afişarea imaginilor de previzualizare
   help
 • Utilizarea butoanelor de control:
  help comutarea la următoarea locaţie (panoramă)
  help ascunderea/afişarea imaginilor de previzualizare
  help ascunderea/afişarea hărţii
  help mişcare în stânga/dreapta/sus/jos
  help apropiere / zoom in, îndepărtare / zoom out
  help schimbare în mod ecran complet şi revenire în mod normal
  help ajutor
  help ascundere / afişare panou de control
 • Comutarea la următoarea locaţie(panoramă):
  • prin selectarea unei imagini din partea de jos al ecranului,
  • prin apăsarea pe săgeata de direcţionare din cadrul panoramei,
  • prin apăsarea butoanelor de schimbare locaţie aflate pe panoul de control
  • prin afişarea hărţii şi selectarea iconiţei asociate panoramei help
 • Ieşirea din panoramă:
  • Înapoi pe pagina principală – apăsând logo-ul Ciucul virtual aflat în colţul din dreapta sus al ecranului
  • Înapoi pe pagina turului virtual, apăsând pe titlul turului aflat deasupra panoului de control
  • Închiderea ferestrei – prin apăsarea butonului "x" aflat în coltul din dreapta sus


Ce este un tur virtual?

Turul virtual sau plimbarea virtuală este o prezentare alcătuită din panorame sferice interconectate în mod tematic. În cadrul unui tur ne putem "plimba" printre diferitele obiective cu ajutorul săgeţilor de direcţie, astfel avem posibilitatea să vizităm toate locaţiile, panoramele din cadrul unei teme, care ne interesează sau putem să “intrăm” într-o clădire.

Cum putem să schimbăm locaţiile (panoramele) din cadrul unui tur virtual?

 • prin selectarea unei imagini din partea de jos al ecranului,
 • prin apăsarea pe săgeata de direcţionare din cadrul panoramei,
 • prin apăsarea butoanelor de schimbare locaţie aflate pe panoul de control help
  help
 • prin afişarea hărţii şi selectarea iconiţei asociate panoramei help


Ce trebuie să știm despre hartă?

Pe harta aflată în pagina principală respectiv pe pagina Hartă apar toate locaţiile / panoramele. Harta care se află în pagina unui tur virtual conţine doar locaţiile asociate turului respectiv. Semnele folosite în cadrul hărţilor sunt următoarele:
helpPlimbare prin oraş
helpMonumente arhitecturale
helpPatrimoniul religios
helpCiucanii de odinioară
helpLucrările de artă din spaţiile publice
helpPlimbare în natură
helpNatura vindecătoare
helpLocații culturale
helpRecreaţie şi sport
helpProduse tradiţionale din Ciuc


Cum funcţionează harta?

 1. Identificarea unei locaţii: apăsând pe iconiţa asociată locaţiei va apărea panoul informativ
 2. Vizualizarea panoramei asociate locaţiei: apăsând pe butonul Pornire din panoul informativ
 3. Închiderea panoului informativ: – prin apăsarea butonului cu "x" din colţul dreapta sus
 4. Mărire / micşorare (zoom in / out): folosind roata mouse-ului sau apăsând de mai multe ori pe hartă
 5. Mişcarea hărţii: - apăsând pe butonul stâng al mouse-ului şi mişcând mouse-ul, ori prin butoanele cu săgeţi de pe tastatură


Ce fel de conţinut pot să încarc pe site?

Şi Tu poţi îmbogăţi continutul site-ului. Sub meniul Atmosfere ciucane poţi încărca fotografii sau vederi vechi despre Ciuc, reţete culinare specifice Ciucului sau imagini despre viaţa Ciucului. Pentru încărcare foloseşte formularele din partea stângă a paginilor Ciucul de alaltăieri, Imagini din viaţa Ciucului, Deliciile culinare ale Ciucului Dacă ai probleme sau întrebări legate de încărcare, scrie-ne.

Ce trebuie să știu despre condiţiile încărcării unei imagini sau documente?
 1. Putem accepta doar acele imagini, ale căror lăţime este de minim 600 pixeli şi înălţimea de minim 300 pixeli.
 2. Este permisă doar încărcarea materialelor cu drept de proprietate intelectuală proprie sau a celor utilizabile în mod liber.
 3. Nu acceptăm materiale (descrieri, fotografii) care apar deja pe site. În cazul materialelor identice, cel care a fost încărcat primul are prioritate, şi acela o să apară pe website.
 4. Răspunderea pentru informaţiile folosite (text, imagine) este exclusiv a celui care le-a încărcat.
 5. Nu poţi solicita nici un contraserviciu pentru materialele încărcate de către tine în mod voluntar.
 6. Validitatea şi originalitatea materialelor încărcate de utilizatori nu sunt verificate de către administratorul site-ului, astfel aceasta nu este responsabil de eventualele daune cauzate de materialele încărcate.
 7. Datele tale personale (adresa de email) rămân confidenţiale, şi nu vor fi puse la dispoziţia nimănui. Administratorul site-ului nu răspunde pentru utilizarea cu rea credinţă a informaţiilor accesibile pe site de către alți utilizatori.
 8. Faptul, că utilizatorul website-ului nu a citit aceste condiţii de utilizare, nu-l exonerează de răspunderea pentru eventualele fapte ilegale sau dăunătoare.


Ce trebuie să ştiu despre concursul de încărcare?

 1. Subiectul concursului: în cadrul concursului utilizatorii pot încărca creaţii proprii sau imagini, documente liber utilizabile, în trei tematici:
  1. Ciucul de odinioară: fotografii şi vederi despre Ciuc
  2. Imagini din viaţa Ciucului: fotografii cu tema Aşa trăim noi / Imagini din viaţa Ciucului
  3. Deliciile culinare ale Ciucului: fotografii şi reţete ale mâncărurilor specifice Ciucului
 2. Durata concursului: concursul se desfăşoară în perioada 7-28 februarie. Materialele încărcate după 28 februarie vor fi afişate pe site şi vor îmbogăţi conţinutul acestuia, dar nu vor participa la concurs.
 3. Condiţia participării la concurs: oricine poate participa la concurs dacă acceptă condiţiile de utilizare şi termenele de încărcare a materialelor. Un utilizator poate concura în toate cele trei categorii.
 4. Câştigătorii concursului: în toate cele trei categorii vor fi premiate câte trei câştigători, iar pe lângă acestea vom acorda şi premii speciale pe bază de tragere la sorţi:
  1. Premiul întâi – articolul cu cele mai multe like-uri Facebook
  2. Premiul doi – utilizatorul cu cele mai multe materiale încărcate (luăm în considerare numai materialele care nu apar încă pe site)
  3. Premiul trei – pe bază de tragere la sorţi publică - fiecare concurent va figura o singură dată în fiecare categorie indiferent de numărul materialelor încărcate
  4. Premii speciale – pe bază de tragere la sorţi publică
 5. Publicarea rezultatelor: pe 4 martie 2013.
 6. Premii:
  1. Premiul întâi – tichete cadou pentru cărți în valoare de 200 RON, care pot fi utilizate în librăria Guttenberg
  2. Premiul doi – tichete cadou pentru cărți în valoare de 150 RON, care pot fi utilizate în librăria Guttenberg
  3. Premiul trei – tichete cadou pentru cărți în valoare de 100 RON, care pot fi utilizate în librăria Guttenberg
  4. Premii speciale – publicaţii oferite de Editura Csíkszereda
 7. Moderarea materialelor încărcate: materialele încărcate apar pe site după aprobarea acestora, dar Operatorul verifică materialul încărcat numai din punctul de vedere al corespondenţei cu categoria respectivă, nu şi validitatea sau originalitatea conţinutului, din această cauză toată răspunderea pentru materialele încărcate aparţine utilizatorului.


Cum pot distribui conţinutul site-ului pe reţelele de socializare?

Întregul site, tururile virtuale, precum şi articolele din galeria Atmosfere ciucane pot fi distribuite - împărţite pe reţelele de socializare, folosind butoanele de distribuire care apar pe aceste pagini.

Ce trebuie să ştiu despre cartea de oaspeţi?

În cartea de oaspeţi poţi să scrii, să comentezi doar ca utilizator Facebook. Comentariile care apar în cartea de oaspeţi provin de la utilizatori şi apar fără moderare. Acestea nu sunt verificate de către Operatorul site-ului, şi acesta nu este neapărat de acord cu conţinutul comentariilor.

Am întrebări, sugestii, ce să fac?

Ai găsit cumva o greşeală pe website, nu funcţionează ceva, sau ai o sugestie? Ne poţi scrie aici.