Plimbări virtuale
Stimate vizitator virtual!
Te invităm cu drag la drumeţii tematice, virtuale.
Descoperă municipiul Miercurea Ciuc şi împrejurimile lui cu ajutorul panoramelor sferice, din faţa calculatorului.
Hoinăreşte pe monitorul tău şi simte-te bine la noi.

Împărtășiți cu prietenii:

Descrieri
Plimbare prin oraş

Datorită diferitelor sisteme politice, care s-au schimbat des și brusc de-a lungul istoriei în România, și au avut o influență majoră asupra urbanismului, în Miercurea Ciuc s-au format mai multe centre urbane. Primul ar fi centrul istoric, definit de Castelul Mikó, care este înconjurat de clădiri vechi, impozante ca Primăria, sau Palatul Justiției. A existat și un centru vechi, actuala Strada Kossuth Lajos și împrejurimile bisericii romano – catolice Sfânta Cruce. Dar și Piața Libertății, definită de clădirile Prefecturii/Consiliului Județean Harghita și a Casei de Cultură a Sindicatelor, construite în anii 70, în stilul arhitectural caracteristic socialismului este un spațiu public de importanță majoră în viața orașului. La categoria de centre urbane, unde se organizează târguri, festivaluri, concerte, trebuie amintite și Strada Petőfi Sándor precum și Piața Majláth Gusztáv Károly, care sunt spații publice intens folosite și îndrăgite de locuitorii orașului precum și de turiști. Aceste spații publice împreună cu parcul central sunt animate de locuri de joacă pentru copii, fântâni arteziene și sculpturi în aer liber, aici se află și restaurante, cafenele, buticuri și terase cu atmosferă caldă, primitoare.

Monumente arhitecturale

Majoritatea monumentelor arhitecturale din Miercurea Ciuc au fost construite în secolul XIX.- începutul secolului XX, în stil neoclasic, eclectic sau art Nouveau. Clădirile considerate monumente istorice sunt casele burgheze de pe Strada Petőfi Sándor și clădirile instituțiilor publice importante din oraș, cum ar fi Primăria, Palatul Justiției, fosta clădire a Băncii Naționale sau Liceul Româno Catolic Márton Áron, dar există și câteva clădiri monumentale mai vechi, dintre care cea mai importantă este Cetatea Mikó, construită în perioada renașterii. Din păcate o mulțime dintre clădirile reprezentative din municipiu au devenit victime ale dictaturii socialiste, și au fost demolate în timpul restructurării urbane din anii 70, dar încă se recunoaște axa urbană caracteristică secolului XIX, alcătuită din Piața Cetății – Strada Petőfi și Strada Márton Áron, care păstrează memoria orașului Miercurea Ciuc de odinioară.

Patrimoniul religios

În ceea ce privește patrimoniul religios, această regiune se poate mândri cu valori de neprețuit. Principala atracție turistică a Ciucului, ansamblul de monumente din Șumuleu Ciuc, nu este considerată doar un element de bază a patrimoniului religios al Ardealului, ci este și un loc de pelerinaj, cunoscut prin toată Europa. Plimbarea virtuală ne oferă șansa, să împărtășim acest miracol, și ne întâmpină, să-l descoperim și personal. Pe lânga Șumuleu Ciuc, mai există numeroase comori ale patrimoniului religios, care datează din anii 1300. Unele dintre aceste biserici sau capele au fost renovate recent, oferind o experiență spirituală și vizuală de neuitat. În Miercurea Ciuc găsim și biserici contemporane, proiectate de arhitecți renumiți din zonă, care sunt considerate adevărate capodopere ale arhitecturii religioase.

Ciucanii de odinioară

Acest tur virtual al orașului Vă oferă șansa, să cunoașteți istoria, trecutul orașului prin oglinda activității personalităților renumite din Ciuc. Sculpturi, busturi și plăci comemorative ale oamenilor de știință, sportivilor de seamă, primarilor, artiștilor și ale preoților renumiți povestesc despre Miercurea Ciuc. De-a lungul istoriei, aceste personalități și-au adus aportul, ca acest oraș să devină un loc cu o atmosferă plăcută, specifică, o adevărată atracție din punct de vedere vizual și spiritual.

Lucrările de artă din spaţiile publice

Obiceiul de a schimba numele străzilor, și de a ridica statui în spațiile publice se datorează plăcerii de a marca propriile teritorii ale sistemelor și ale conducerilor politice. Un alt motiv, pentru care orașul este plin de statui, busturi și alte forme de manifestare a artei plastice în aer liber, este de a accentua unele zone și de a colora atmosfera urbană. Majoritatea operelor de artă de pe străzile și spațiile publice din Miercurea Ciuc sunt contemporane, au fost create după schimbarea sistemului politic din 1989. Printre acestea găsim statui, busturi și basoreliefuri ale oamenilor renumiți din Ciuc – foști primari, preoți, oameni politici -, sculpturi care reprezintă evenimentele importante din istoria localității. Creatorii acestor opere de artă sunt în majoritate originari din Ciuc.

Plimbare în natură

Orașul Miercurea Ciuc are multe spații verzi, datorită acestui fapt, nu este necesar să părăsim orașul, dacă dorim să ne bucurăm de liniștea și calmul naturii. În Municipiu există mai multe parcuri, scuaruri, piețe publice bogate în vegetație, unde ne putem plimba printre arbori seculari, covoare de flori și aliniamente, ascultând ciripitul de păsări. În același timp, periferia și împrejurimile orașului oferă posibilitatea unor plimbări și drumeții plăcute în sânul naturii. Găsim multe locuri cu ciuperci comestibile, precum și o gamă largă de plante medicinale, numeroase izvoare cu apă minerală și dulce, băi populare și belvedere cu panorame superbe.

Natura vindecătoare

Cele mai importante comori naturale din Ciuc sunt apele minerale medicinale, apele minerale de masă și mofetele. Datorită activității post-vulcanice a munților care înconjoară Depresiunea Ciucului, s-au format numeroase izvoare de apă minerală și erupții de gaze naturale, numai în imediata vecinătate a orașului găsim mai mult de 10 astfel de izvoare. După un obicei străvechi, localnicii au captat aceste surse de apă tămăduitoare și au construit bazine, filegorii și mofete din lemn în jurul lor, acestea fiind faimoasele „băi populare”. Acum zece ani a pornit „Mișcarea Claca”, în cadrul căruia multe băi populare au fost reconstruite prin efortul comun al primariilor, localnicilor, meșterilor și voluntarilor din țară și din Ungaria, astfel băile pot fi folosite nu numai în scopuri medicinale.

Locaţii culturale

Municipiul Miercurea Ciuc oferă o gamă largă de evenimente culturale și artistice tot anul. Această viață culturală bogată se datorează în primul rând educației artistice, care se desfășoară încă din anii 1968 cu succes, dovadă fiind numărul mare de pictori, artiști grafici, muzicieni, actori și scriitori originari din Ciuc. În viața culturală a orașului o contribuție importantă are, pe lângă educație și cadrul instituțional împreună cu conducerea locală, oferind șansa și fondurile necesare pentru manifestarea artiștilor. În Miercurea Ciuc există locații speciale, variate și originale pentru toate formele de artă, începând cu numeroasele galerii și muzee vechi, clasice, precum și săli de concerte, de teatru pentru spectacolele contemporane, și nu în ultimul rând spațiile publice moderne, unde se organizează concerte și festivaluri.

Recreaţie şi sport

Miercurea Ciuc este cunoscută ca vatra sporturilor de iarnă, pentru că iarna este lungă, cu zăpadă abundentă, este polul frigului din România, favorizând practicarea schiului, patinajului și a hocheiului pe gheață. Totodată în zonă numeroase pârtii de schi își așteaptă vizitatorii. Palatul gheții Vákár Lajos, respectiv patinoarul neacoperit și pista de patinaj viteză oferă posibilități optime pentru antrenamentul hocheiștilor, patinatorilor, dar această infrastructură stă și la dispoziția iubitorilor amatori de sport. Deși orașul este renumit datorită sporturilor de iarnă, reședința județului Harghita și împrejurimile oferă în fiecare anotimp posibilitate pentru mișcare și activitate sportivă. În pofida condițiilor climatice ciclismul este din ce în ce mai popular în oraș, datorită pistelor de biciclete amenajate recent, și nu în ultimul rând Turului Ciclist a Secuimii, organizat anual. Totodată se practică înotul în ștranduri cu apă termală sau minerală, și piscine acoperite. Orașul dispune și de o sală polivalentă, mai multe săli de sport, terenuri de fotbal și tenis, cu gazon natural și artificial, terenuri de baschet, precum și săli de ping – pong, și de escaladare. În parcul central și în alte spații publice s-au amenajat terenuri de fitness urban.

Produse tradiţionale din Ciuc

Sunt multe oportunități în Miercurea Ciuc de a cumpăra produse locale tradiționale. În piața centrală, pe lânga standurile cu fructe si legume, sunt oferite permanent, într-o hală amenajată special pentru producătorii autohtoni, o gamă largă de produse tradiționale din carne, lapte și morărit. Pentru promovarea produselor locale se organizează lunar târgul tradițional, de Consiliul Județean Harghita, în fiecare a treia sâmbătă a lunii. Aceste târguri au loc în fața clădirii C.J.HR și în Piața Libertății. Aici, pe lângă produse culinare pot fi achiziționate și obiecte artizanale specifice zonei. Miercurea Ciuc este un adevărat oraș al târgurilor, deoarece pe lângă cele amintite, au loc târguri specifice cu ocazia evenimentelor importante din oraș cum ar fi Zilele Orașului și al Județului, târguri de Crăciun - târgul Delikates, târgul din fața cetății Mikó - și târgul de Paște.

15
Plimbare prin oraş

Spaţii publice, străzi, cartiere care merită să fie vizitate în timpul unei plimbări prin oraşul Miercurea Ciuc.

14
Monumente arhitecturale

Clădiri considerate monumente arhitecturale de importanţă locală şi naţională, povestiri de epocă.

11
Patrimoniul religios

Spaţiile de manifestare a vieţii religioase din Ciuc, biserici, capele de epocă cu valoare monumentală şi capodopere contemporane.

05
Ciucanii de odinioară

Clădiri, statui, busturi şi plăci comemorative ale ciucanilor renumiţi.

11
Lucrările de artă din spaţiile publice

Monumente, statui, sculpturi şi plăci comemorative, care decorează spaţiile publice din oraş.

09
Plimbare în natură

Parcuri urbane, zone verzi, cartiere rezidenţiale, munţi, dealuri, lacuri şi rezervaţii naturale.

06
Natura vindecătoare

Izvoare de apă minerală, mofete, captări de ape medicinale, băi tradiţionale cu apă carbogazoasă şi băi populare.

15
Locaţii culturale

Muzee, galerii, spaţii de manifestare culturală şi instituţii culturale.

05
Recreaţie şi sport

Zone de recreaţie, baze sportive, locaţii pentru petrecerea timpului liber şi pentru iubitorii de sporturi, din oraş şi împrejurimi.

05
Produse tradiţionale din Ciuc

Pieţe şi târguri unde pot fi admirate şi achiziţionate produsele tradiţionale şi de artă populară din zona Ciucului.

Hartă